2018 - Ondertussen in Stratum...

Ook in seizoen 17/18 zet theatermaker Michèle Rijzewijk de Stratum-lijn voort. Na Stratum Oma’s en Stratum Swag werkt ze voor Ondertussen in Stratum... opnieuw met bewoners uit de wijk. 

"Hallo. Welkom allemaal. Dit zijn Stratummers. Èchte Stratummers. Allemaal uit een andere buurt. De bedoeling was om een zo realistisch mogelijke afspiegeling van de wijk op het podium te krijgen. En dat is gelukt. Nou ja, bijna dan..."

Voor deze voorstelling heeft Michèle onderzoek gedaan naar de identiteit van de 22 buurten die Stratum rijk is. Wat speelt er? Waar ligt de focus van de gemeente en wat houdt de buurtbewoners bezig? Dit keer bepaalde ze niet vooraf waar de voorstelling over moest gaan en met welke doelgroep ze zou werken: de buurt mocht bepalen. Spannend, maar vooral ook heel leuk!

"Een erg mooie, enigszins ongepolijste, regelmatig grappige en ontroerende voorstelling met een zeer enthousiaste en diverse groep amateurs. Veel complimenten voor Michele en het gezelschap! Ik weet nu beter dan voorheen dat ik een Stratummer ben. Ik wens iedere wijk in Nederland zo'n voorstelling." - Maarten (publieksreactie parktheater.nl)

Spel: 13 Stratummers van 9 tot 91 jaar
Concept & Regie: Michèle Rijzewijk
Productie: Lara van Asselt
Techniek: Ido Koppenaal & Mike Waterschoot
Fotografie: Sem van Hoogstraten
Met dank aan: Iselle Claassens, Frank van Eersel, Geertje van Geel, Annemie Meijer en Kylie Petersen

2017 - “Stratum Swag”

Wat is swag? Wanneer heb je swag? En wanneer niet? In Stratum Swag gaat Michèle Rijzewijk op zoek naar de antwoorden op deze en andere vragen. Met rap, muziek en dans vertellen vier meiden hun verhaal. Ze gaan op zoek naar hun ‘swag’. Wat betekent swag voor hen en hebben ze het zelf eigenlijk wel? Is het niet veel cooler als je omarmt wie je echt bent? 

Na het succes van Stratum Oma’s vorig seizoen zet theatermaker Michèle Rijzewijk de Stratum-lijn voort. Met de terugkomst van oude bekenden...

Spel: Inge Kuipers, Kylie Petersen, Lyènne Fisscher & Rachel Vlodrop (+ oude bekenden).
Regie & Concept: Michèle Rijzewijk
Productieleider: Lara van Asselt
Choreografie: Kylie Petersen

Met dank aan: Annemie Meijer & Noortje van der Palen  

Artikel Eindhovens Dagblad - 'Stratum Swag'

2015 - “Stratum Oma’s”

In Stratum Oma’s staan de verhalen uit het leven van 70+ vrouwen uit Stratum centraal. Hun levensloop wordt gekoppeld aan de plattegrond van Stratum. De voorstelling is een onderzoek naar waar de levenslopen elkaar ontmoeten en overlappen. Er wordt gespeeld met verwachtingen die bestaan rondom het begrip oma. De humor zit hem in de onvermoede kanten van de oma’s, de ontroering in hun eigenheid. De verhalen van de vrouwen worden afgewisseld met beeld en muziek.

"Prachtige voorstelling met authentieke verhalen van echte stratumse mensen. Hartverwarmend en ontroerend." - Marca (publieksreactie parktheater.nl)

“Stratum Oma’s (…) levert spannende, hilarische en ontroerende momenten op, die overtuigen door hun authenticiteit” (Recensie ED september 2015)

Regie & Concept: Michèle Rijzewijk
Spel: 5 Stratums Oma’s.
Productieleider: Lara van Asselt
Met dank aan: Maddy Kok

 

2017 & 2018 - Vluchtelingenproject Dendron College Horst

Het concept van de voorstelling "Ik heb niets tegen vluchtelingen, maar..." is voor de tweede keer uitgevoerd op het Dendron College in Horst. Tijdens dit project hebben de leerlingen van het Dendron College samengewerkt met leerlingen van TaalRijk (school voor anderstaligen). De basis voor de scènes die zij maakten, waren de interviews die de leerlingen bij elkaar hadden afgenomen. Een bijzonder waardevol project waarin leeftijdsgenoten uit verschillende culturen elkaar beter leren kennen. Met een ontroerende eindpresentatie als resultaat. 

Concept & Eindregie: Michèle Rijzewijk
Spel: Leerlingen van het Dendron College Horst & TaalRijk
Met dank aan: Nicole van Eeten, Rudy Beeks & Theo Linssen

 

2016 - 2018 – Beste Opa’s en Oma’s

Het concept van de Stratum Oma’s voorstelling is voor de derde maal uitgevoerd op het Heerbeeck College in Best. Dit keer niet met Stratumse oma’s, maar met leerlingen van het Heerbeeck College en hun eigen opa’s en oma’s. Het resultaat: Een bijzonder waardevol project waarin kleinkinderen hun grootouders op een andere manier leren kennen.

Regie & Concept: Michèle Rijzewijk
Spel: Bestse Opa's & Oma’s & hun kleinkinderen
Productieleider: Annabelle Morvan & Sharon Semeijn
Met dank aan: Josette Linssen

2016 - “Ik heb niets tegen vluchtelingen, maar…”

Er is een vluchtelingencrisis. En Michèle Rijzewijk maakt theater met bijzondere doelgroepen. Met echte mensen in plaats van acteurs en echte verhalen in plaats van scripts. Dus moet ze hier iets mee, vindt ze. Maar weet ze wel genoeg?

De voorstelling “Ik heb niets tegen vluchtelingen, maar…” neemt het publiek mee op reis door de verborgen gangen van het theater. In iedere ruimte een ander persoon, een ander verhaal en een andere kijk op dit thema. Alle kanten worden belicht, de bezoeker kan zijn eigen mening vormen.

"Aangrijpend, vernieuwend, soms provocerend, zet aan tot discussie meer, meer, meer.. Kon je sommige mensen hier maar verplicht naar toe sturen..." - Nicole (publieksreactie parktheater.nl)

Spel - een mix van acteurs en vluchtelingen
Regie & Concept - Michèle Rijzewijk
Regie-assistent - Luka Kooijmans
Productieleider - Lara van Asselt

Parktheater Eindhoven 

2015 – “Orpheus, verhalen van de straat”

Een muzikale voorstelling waarin (ex-)dak- en thuislozen hun persoonlijke verhaal vertellen. Met als rode draad de muziek van Elco Weitering (o.a. bekend van de Def Americans) die in zijn liedjes het verhaal van de mythe van Orpheus vertelt. Op z’n Brabants. “Onze Orpheus”, de man die naar de onderwereld afdaalde om zijn geliefde terug te halen.

De paralellen tussen Orpheus en de levens van de verhalenvertellers zijn overduidelijk, maar zullen ze ook hetzelfde eindigen?

“De ontroering komt vanuit het besef dat de acteurs zichzelf met hun fouten, hun ellende maar ook hun kracht aan de goed gevulde zaal lieten zien.” (Recensie ED juli 2015)

Regie & Concept: Michèle Rijzewijk
Spel: Ex-dak- en thuislozen. 
Muziek: Elco Weitering & Hans d'Olivat
Film: Lenny van de Schoor
Begeleiding: Ton Feijen, Stichting Neos
Met dank aan: Guido Hermans.