2018 - ''Het jaar 5600 - Mijn licht op de toekomst''

Je hebt een idee, een gedachte, een plaatje, een visie. Ze wandelen door jouw hoofd. Een bonte stoet aan personages: Twee staven dynamiet, een lichtdraak en zijn aap, een eenzame meteoriet, een meisje dat alleen maar ruzie wil maken, een tovenaar en een heks op zoek naar een lamp op de vijfde zolder. Ze leven in de toekomst of het verleden, op een eiland, in een laboratorium, in een donkere grot of tegen elkaar aan. Levensechte personages met een droom, een plan en allerlei problemen, in een ''werkelijke'' wereld, vol avontuur en dingen om te doen. 

Het playmaking project is uit New York komen overwaaien via Amsterdam. Voor deze allereerste Eindhovense editie schreven tien kinderen een eigen toneelstuk rond de vraag: Hoe zorgen we ervoor dat in de toekomst nog licht brand in de lichtstad?

Studio Lef en Studio 52nd geven kinderen een podium waarop zij met professionele makers hun ideeën, gedachtes en gevoelens presenteren aan een groot publiek. 
Kinderen groeien van applaus. 

Meer informatie

2015 - “We stoken niet voor de mussen” – Afslag Eindhoven

In een gewoon Nederlands gezin wordt een arm kind geboren. Het moet in een armoedig hutje in de achtertuin wonen, en krijgt elke dag een kommetje rijst. Vanaf haar tiende verjaardag gaat ze aan het werk: buiten onder een afdakje maakt ze T-shirts op een oude naaimachine.

Haar zus, die gewoon binnen woont, kan het onrecht op een bepaald moment niet meer aanzien. Haar ouders waarderen haar betrokkenheid, maar ja: sommige dingen zijn helaas niet te veranderen.

Regie & tekst: Martijn Bouwman 
Spel: Marcel Roelfsema, Lonne Gosling, Michèle Rijzewijk 
Vormgeving: Simon Haen 
Techniek: Mike Waterschoot en Ben Tielemans 
Productie: Femme van den Berg

Meer informatie

2014 – “9 Zeer Korte Toneelstukken” – Het Zuidelijk Toneel

In 9 Zeer Korte Toneelstukken schrijven de auteurs na hun veldonderzoek allen een kort toneelstuk over hun bevindingen die gespeeld worden door onder anderen Marc-Marie Huijbregts, Chris Nietvelt, Dick van den Toorn en Margôt Ros. Op 6 en 7 november zijn de voorstellingen te zien in de zalen, gangen, kelders en kleedkamers van Theaters Tilburg. Het publiek dwaalt door de schouwburg en krijgt een andere kijk op Tilburg - hét voorbeeld voor de Nederlandse stad:

Concept & Regie: Matthijs Rümke 
Tekst: Jan Veldman  
Regie-assistent: Twan van Bragt 
Spel: Han Kerckhoffs, Jessie L’Herminez , Michèle Rijzewijk & Sanne Berger.

“Alles in de Wind” – Philharmonie Zuid-Nederland

2015 - 2018 Verschillende basisscholen in Zuid-Nederland. “Alles in de Wind”

Stel je zit op een onbewoond eiland, zonder de mensen waar je zo heel veel van houdt. Hoe zou je je dan voelen?  Wie zou je kunnen troosten, wat maakt je bang? Ben je zo dapper om de strijd tegen eenzaamheid  aan te gaan en je eigen huis te bouwen? Dat zijn allemaal gevoelens die de koning ondervindt nadat hij is aangespoeld op een onbewoond eiland. Hij mist zijn koningin vreselijk. Vier winden gaan zich met hem bemoeien: ze proberen te troosten of ze vinden al dat getreur maar onzin. Dat is het perspectief van de voorstelling Alles in de Wind. Drie blazers van philharmonie zuidnederland – fluit, hobo en klarinet – en een acteur volgen de koning in zijn strijd tegen eenzaamheid en verdriet. De leerlingen hebben in het voorbereidende lesmateriaal al kennisgemaakt met de vier windrichtingen aan de hand van een schatkaart van het onbewoonde eiland. Ze participeren in de voorstelling door het zingen van het lied Alles in de Wind.

Regie: Lise-Lott Kok
Spel: Michèle Rijzewijk 
Musici: Alice Poulussen (fluit), Marleen Schuuring (hobo) & Roger Niese (klarinet)
Decor en kostuum: Steffie van Lamoen

Meer informatie

2015 - “Beloven en Laten” – Inge Wannet

“Ook al waren vrouwen van glas, ze zouden toch ondoorzichtig blijven” (Confucius). Inge Wannet is verhalenzoeker. De verhalen die ze vindt, komen terug in luistervoorstellingen. Beloven en Laten gaat over de vrouw. De vrouw van toen, de vrouw van nu. Over strijd en generaties. De vrouw in al haar vormen, maten, geuren en kleuren. In al haar ondoorgrondelijkheden. Met de werkelijkheid als decor maakt u kennis met moeders, dochters, oma’s en zussen.

U wordt deelgenoot van hun verhalen en hun verschillen en overeenkomsten.

Tekst & Regie: Inge Wannet 
Spel: Michèle Rijzewijk 
Voice-over: Gerda Havertong

2013 – “Ter Plekke” – Afslag Eindhoven

Ter plekke was vrolijk en energiek improvisatietheater, met scènes in verschillende situaties zoals een boot, een kantoor of een ziekenhuis. Maar wie heeft een probleem met wie? Wie is verliefd? En wat gaat er gebeuren? Dat was aan het publiek. Niet achterover leunen dus, maar actief meedoen. Direct, spannend en echt.

Spelleider: Martijn Bouwman 
Spel: Steye van Dam, Martijn Crins, Nina Jilesen, Sanne Nagtzaam, Michèle Rijzewijk, Rogier Schippers 
Piano: Paul Zoontjens 
Ontwerp publiciteit: Scherpontwerp 
Met dank aan: Parktheater Eindhoven